Cum pot beneficia de telemedicină pacienții români și medicii 2.0. Arafat: Analizăm ideea creării unui centru unic dedicat telemedicinii de urgență

de | 26.04.1717 | Pentru epileptici, Știri și noutăți | 0 comentarii

O. este elev în Oradea și suferă de epilepsie. Copilul ajunsese să facă 30 de crize pe zi, iar familia sa făcea naveta între centre universitare din România pentru tratamente care nu dădeau rezultatele scontate. Și-au vândut lucruri din casă ca să strângă bani să meargă la o clinică din Italia.

Acolo, timp de trei săptămâni, copilul a stat sub monitorizare EEG (electroencefalogramă) continuă, iar medicii italieni au decis să îi excludă 3 din 5 medicamente.

Acum, copilul are o criză pe lună. Face înregistrarea chiar aproape de casa lui, în Oradea, iar medicul din Italia poate urmări evoluția pacientului. Cabinetul pentru epilepsie și monitorizare EEG din Oradea face parte din singura rețea de telemedicină specializată în epilepsie din România, fondată la inițiativa medicului primar neurolog Bogdan Florea, din Cluj-Napoca.

„Telemedicina nu înlocuiește actul medical, dar îl poate face mai precis, mai rapid, mai ieftin”

Noile tehnologii, care funcționează de ani buni în alte țări, pătrund tot mai mult și în sistemul de sănătate din România. Telemedicina, prin care un medic poate coordona de la distanță intervenția în cazuri de urgență sau poate oferi o a doua părere în cazul unor boli cronice sau investigații imagistice, este folosită la scară largă în Suedia, Norvegia, Finlanda, Canada, Australia sau SUA. Sistemul are scopul de optimizare și de scădere a costurilor. Imagistica, radiologia și unele boli cronice au fost foarte bine articulate în sisteme de telemedicină.

Prin transmisiile de telemedicină de urgență pot fi identificate infarcturi sau ritmul cardiac grav care necesită intervenție imediată a echipelor medicale, în sprijinul pompierilor și asistenților. În România, anul trecut au fost făcute 35.000 de transmisii de telemedicină din prespital, comparativ cu 32.000 în anul precedent, potrivit secretarului de stat din MAI, Raed Arafat.

Fondatorul SMURD a declarat pentru Republica.ro că autoritățile analizează ideea înființării unui centru unic de telemedicină de urgență în România, cu serviciu de gardă 24 de ore din 24.

Citiți tot articolul pe Republica aici.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *