Priest and Doc 1 – Ce este

de | 6.01.2020 | Priest and Doc | 0 comentarii

Părintele Constantin Necula: Bună ziua prieteni! Suntem împreună ”Priest and Doc” sau ”Doc and Priest” în încercarea de a vă spune împreună despre epilepsie, despre oamenii cu epilepsie și despre ce avem de făcut ca să nu-i socotim loseri sociali.  Să-i dăm drumul!

Doctor Bogdan Florea: Mare bucurie și mare speranță pentru această serie pe care ne-o dorim ”Priest and Doc”. Aici în Aria Clinic Sibiu se află chiar unul din primele centre de epilepsie și monitorizare EEG care oferă șansa unui diagnostic și tratament corect celor din această zonă.

Părintele Constantin Necula: Vrem să nu-i mai lăsăm singuri pe oameni și să încercăm să vă explicăm celorlalți, care sunteți slavă Domnului sănătoși, că epilepsia nu este de privit negativ.

Părintele Constantin Necula: Am revenit, ceva mai așezați de data aceasta, tot din Aria Clinic suntem și le mulțumim pentru găzduire. Împreună cu domnul doctor Bogdan Florea suntem dispuși să ne întrebăm și să răspundem împreună cu dumneavoastră la câteva întrebări.

Părintele Constantin Necula: Vă pun prima întrebare, ce este epilepsia?

Doctor Bogdan Florea: Mulțumesc! Am învățat mult de la pacienți, de la persoanele cu epilepsie, primesc des întrebări și atunci când nu știu întreb mai departe. Epilepsia este o stare patologică a creierului care permite apariția, din când în când, a unor crize. Crize care înseamnă tulburări pentru unul, două, trei minute a funcționării normale a creierului.

Părintele Constantin Necula: Există și o normalitate de funcționare a creierului.

Doctor Bogdan Florea: Da

Părintele Constantin Necula: Care este tulburată și în aceste tulburări apar astfel de crize. Să ne înțelegem, vorbim de oameni care sunt bolnavi, de aceea o să ne iertați dacă din când în când o să spunem bolnavi de epilepsie. M-a tras de urechi domnul doctor și mi-a spus că nu asta este, cum trebuie să-i spunem?

Doctor Bogdan Florea: Doar persoane cu epilepsie.

Părintele Constantin Necula: Persoane cu epilepsie.

Doctor Bogdan Florea: Eu invit pe toată lumea, nu vorbim de bolnavii cu epilepsie pentru că între crize aceste persoane sunt și se comportă, de cele mai multe ori, foarte normal.

Părintele Constantin Necula: Ce sunt crizele de epilepsie și de câte feluri sunt? Cum se manifestă?

Doctor Bogdan Florea: Crizele sunt practic evenimente tranzitorii de durată mai scurtă sau mai lungă, dar nu pot depăși un minut jumate, maxim două minute, în care circuitele creierului sunt, practic, ținta unor descărcări anormale, la valori supra normale, supra naturale. În funcție de unde sunt aceste crize sunt practic trei mari familii de crize de epilepsie: există crizele focale- care afectează doar un ”petec” din creier și se auto limitează, iar în funcție de unde este acest ”petec” apar semene și simptome pe zona responsabilă de acesta; apoi a doua mare familie sunt crizele focale cu generalizare secundară, de la acest focar, cuprinde întregul creier și a treia mare familie e reprezentată de epilepsia primar generalizată când practic din vole întregul cortex este prins de această activitate anormală. Ce vreau să spun, epilepsia nu este de un singur tip ca hipertensiunea arterială, sunt aproximativ 40 de tipuri diferite de epilepsie.

Părintele Constantin Necula: Cu același creier, în aceleași condiții sau condițiile pot să influențeze crizele?

Doctor Bogdan Florea: Condițiile?

Părintele Constantin Necula: De viață a celui care este.

Doctor Bogdan Florea: Sigur!

Părintele Constantin Necula: Ok, o să ajungem și acolo.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *