Contactează-ne!

Suntem aici când ai nevoie. 

1 + 12 =

ASOCIAȚIA LC-N CLUJ-NAPOCA

CUI: 38702274

ADRESA

Strada Iuliu Moldovan nr. 10
Cluj-Napoca

TELEFON

07EPILEPSY (0737 453 779)

Vrei să faci un bine?

Ajută la menținerea programului Telemedicina în Epilepsie. 

Întrebări frecvente

Ce este epilepsia?

Epilepsia este o stare patologică a creierului care permite apariția, din când în când, a unor crize. Crize care înseamnă tulburări pentru unul, două, trei minute a funcționării normale a creierului.

Ce sunt crizele de epilepsie și de câte feluri sunt? Cum se manifestă?

Crizele sunt practic evenimente tranzitorii de durată mai scurtă sau mai lungă, dar nu pot depăși un minut jumate, maxim două minute, în care circuitele creierului sunt, practic, ținta unor descărcări anormale, la valori supra normale, supra naturale. În funcție de unde sunt aceste crize sunt practic trei mari familii de crize de epilepsie: există crizele focale- care afectează doar un ”petec” din creier și se auto limitează, iar în funcție de unde este acest ”petec” apar semene și simptome pe zona responsabilă de acesta; apoi a doua mare familie sunt crizele focale cu generalizare secundară, de la acest focar, cuprinde întregul creier și a treia mare familie e reprezentată de epilepsia primar generalizată când practic din vole întregul cortex este prins de această activitate anormală. Ce vreau să spun, epilepsia nu este de un singur tip ca hipertensiunea arterială, sunt aproximativ 40 de tipuri diferite de epilepsie.

Care sunt factorii declanșatori? Da eu aș începe un pic invers, care sun factorii declanșatori?

O parte din epilepsii sunt genetice, din modificările structurale de ADN și modificările genetice, fie moștenite, deci familia așa numită epilepsie genetică, dar mare măsură din epilepsii sunt dobândite. Practic, o tulburare vasculară, hematologică, o tumoră, o calcifiere, un vas de sânge ne la locul lui pot să formeze focare de epilepsie. Factorii declanșatori sunt, practic, pârghiile care pun presiune pe circuitele creierului, nesomnul este un mare factor declanșator, substanțele toxice, pe nici nu vreau să

Ce simte o persoană epileptică în timpul une crize?

Persoana cu epilepsie, în timpul unei crize nu simte nimic pentru că creierul este foarte ocupat cu niște descărcări electrice hiper sincrone. Noi cu creierul simțim, iubim, vedem, gustăm.

Când se pune diagnosticul de epilepsie?

Diagnosticul de epilepsie înseamnă minim două crize, separate în timp, neprovocate. Oricare din noi poate prezenta, în orice moment, provocat, o criză de epilepsie. Asta nu este suficient pentru a pune diagnosticul de epilepsie. Repet, crizele trebuie să fie la distanță, fără a fi provocate! Abia atunci medicul poate să pună eticheta: da, este un sindrom epileptic, pentru care trebuie să caute în continuare.

Ce se întâmplă de fapt în timpul unei crize? Care este, hai să zicem, profilul unei crize de epilepsie?

Dacă este focală cu generalizare secundară înseamnă că undeva în creier o zonă limitată este mai ”năzdrăvană”, la modul că excitația depășește cu mult inhibiția și dacă depășește circuitele locale cuprinde o zonă tot mai mare, mai mare, o jumătate din creier, iar apoi întregul creier. Sunt, practic, semne și simptome pe care mulți dintre pacienți le simt înainte de generalizarea crizei, se spun ”cei norocoși”, se numește aura în epilepsie, când apar, spre exemplu, greață, căldură, o presiune care se ridică din stomac, amorțeli, furnicături.

Când trebuie început tratamentul pentru epilepsie? Există medicamente țintă pentru lucrul acesta?

Cu cât începi tratamentul, cu cât diagnostichezi mai rapid forma potrivită de epilepsie, aia din cele patru zeci amintite înainte și cu cât începi tratamentul cel mai potrivit formei respective, cu atât șansa de vindecare și control este mai mare. Practic, o treime din epilepsii este vindecabilă, o altă treime din epilepsii este controlabilă medicamentos, atât timp cât persoana își ia medicamentele stă departe de crize și o treime din epilepsii este refractară la tratament. Cu cât începi mai repede, cu atât șansa de control și de vindecare, șansele sunt mai mari.

Priceperea medicului neurolog care îi pasionat de epilepsie este cumva să găsească forma, sindromul respectiv de epilepsie, v-am spus că sunt multe forme, și apoi să aleagă medicamentul cel mai potrivit pentru forma respectivă, un medicament singur nu este în stare să acopere toate formele de epilepsie. Și atunci, arta și experiența acolo este.

Când poți opri tratamentul pentru epilepsie?

: Niciodată, pe măsură ce lucrurile merg bine, îi fără crize, ceea ce doresc tuturor pacienților, dacă decizia este de a întrerupe tratamentul el se face gradual descrescător în minim un sfert din timpul în care a fost luat tratamentul. Niciodată un medicament antiepileptic nu este frână bruscă pentru că, de fapt ce fac medicamentele antiepileptice, cresc inhibiția.

Sponsori naționali

Parteneri naționali