Despre epilepsie

Epilepsia nu este doar o problemă medicală. Deseori e o problemă socială pentru că frica de a face crize în public și falsa percepție că e o problemă psihiatrică, generează o stigmă socială nedreaptă a persoanelor cu epilepsie și a membrilor familiilor lor.

Ce înseamnă acest diagnostic?

Epilepsia ca boală neurologică se definește ca fiind apariția a minim două crize, cu interval de timp între ele, neprovocate. Aceasta stare patologica a creierului permite apariția unor crize de descărcări electrice anormale în creierul unei persoane, la intervale variabile de timp; între aceste crize persoanele pot și au de cele mai multe ori o viață absolut normală. O criză epileptică înseamnă un episod tranzistor apărut brusc, de maxim 1-2 minute, cu modificări motorii, senzitive, de comportament.

O criză unică de pierdere a stării de conștiență, însoțită de convulsii tonico-clonice, nu este suficientă pentru a pune diagnosticul de epilepsie.

În prezent nu se cunoaște un număr real al pacienților cu epilepsie în România. Avem doar estimările Organizației Mondiale a Sănătății (care variază de la 0,8% în țări dezvoltate la 4.3% în țări din Africa).

Medici cu experiență din România aproximează cu responsabilitate peste 300.000 pacienți. Lipsa unui registru național al pacienților cu epilepsie face aceste aprecieri foarte dificile.

Epilepsia nu este o suferință psihiatrică!

Simptome și tratamente în epilepsie

Epilepsia este deseori echivalată cu convulsiile tonico-clonice, dar crizele epileptice pot produce și altfel de semne clinice şi simptome care variază de la convulsii ale întregului corp şi o stare de inconştienţă, până la un tremur discret al unui muşchi fin sau o tulburare de comportament discretă. Fiecare tip de criză epileptică are setul ei distinct de simptome şi semne. Diagnosticul epilepsiei este unul clinic, dar confirmarea se face prin electroencefalogramă (EEG).

Tratamentul epilepsiei are ca scop dispariţia crizelor. O criză odată începută nu poate fi stopată. După debutul crizei, poţi aştepta doar ca ea să se epuizeze, eventual să nu înceapă o a doua criză imediat. Aproximativ o treime din pacienţi se vindecă, o altă treime sunt cu crize controlabile, însă o treime sunt refractări la tratamentul medicamentos.

Epilepsia este o afecţiune cu personalitate. Diagnosticul ei nu este întotdeauna uşor. Crizele parţiale mimează deseori tulburari psihice. Confimarea prin EEG este esenţială, pentru a şti cu ce fel de crize avem de-a face, încadrarea în sindromul epileptic corect, alegerea medicamentului de elecţie pentru acel tip specific de crize. Este nevoie de multă răbdare şi pricepere din partea medicilor şi tehnicienilor EEG, însă şi de răbdare şi disciplină şi din partea pacienţilor.

Prin programul de Telemedicină în Epilepsie

pacienți consultați

Orașe cu centre de epilepsie

Înregistrări videoEEG

12 centre funcționale de Epilepsie și Monitorizare EEG

Cu ajutorul Cluburilor Lions și al sponsorilor am înființat și echipat 12 centre de epilepsie în orașele Oradea, Bacău, Sibiu, Suceava, Craiova, Cluj-Napoca, București, Brașov, Timișoara, Miercurea Ciuc, Sebeș, Iași. Medicii și asistenții medicali din centre participă cu regularitate la cursuri de perfecționare organizate în Cluj, avându-l constant ca lector invitat pe Prof. Florin Amzica de la Universitatea Montreal.

Ține minte

NU SE TRANSMITE

Crizele nu sunt contagioase.

NU ȚINE CONT DE VÂRSTĂ

Crizele pot apărea la orice vârstă. 

TERAPIE

Aproximativ o treime din pacienţi se vindecă, o altă treime sunt cu crize controlabile, însă o treime sunt refractari la tratamentul medicamentos.