Telemedicina în Epilepsie

Telemedicina nu înlocuiește actul medical.

Telemedicina optimizează timpul pacientului, al familiei sale și al medicului.

Rețeaua de Telemedicină în Epilepsie

Vrei să ne susții? Contactează-ne!

TELEMEDICINA ÎN EPILEPSIE

În România există zone geografice în care serviciile medicale sunt impecabile în ceea ce privește lupta împotriva epilepsiei – acestea sunt de obicei marile centre universitare. Din păcate sunt și zone slab deservite medical din acest punct de vedere. Pacienții tind să se deplaseze spre un centru universitar după ce apare o criză epileptică. Membrii familiei sunt nevoiți să facă un drum, care de obicei este lung, neprogramat și costisitor, încărcând un sistem care deja este suprasolicitat. În marile centre universitare medicale, oricât de multă răbdare ar avea profesioniștii din sănătate, ei pot fi supuși greșelii din mai multe motive: graba examinării, lipsa detaliilor pe care nu le poți obține în bune condiții de la membrii familiei, confuzia sau lipsa unor amănunte importante, graba înregistrării unui EEG pentru un pacient sosit neprogramat.

Initiațiva Cluburilor Lions din România a fost să strângă fonduri cu care să înființeze Centre de Epilepsie și Monitorizare EEG în diferite zone geografice, conectate atât între ele, cât și cu centrele universitare din țară și din străinătate.

Rețeaua a apărut ca o soluție la trei nevoi:

1. ACCES LA DIAGNOSTIC ȘI TRATAMENT CORECT:

Șansa oricărei persoane din România de a avea acces la un diagnostic și tratament corect al epilepsiei, acasă sau cât mai aproape de casă, astfel încât pacienții să nu mai fie nevoiți să facă sute de kilometri pentru un consult și o analiza EEG – cel mult câteva zeci de kilometri.

2. SCHIMB DE OPINII MEDICALE

Reducerea decalajelor între modurile în care se lucrează în diferite orașe și zone ale țării – medicul curant dintr-un oraș mai mic se poate sfătui cu medicul dintr-un centru universitar care deja a inițiat tratamentul, cu privire la: diagnosticul formei de epilepsie, ajustarea unei doze, adăugarea unui alt medicament sau reducerea treptată, dacă e oportun. Medicii pot schimba păreri pe același caz, iar cei mai experimentați pot ajuta pe cei mai tineri în carieră.

Experiența medicului legată de pacienții cu epilepsie este extrem de importantă: un medic dintr-un centru universitar are șansa de a fi solicitat pentru multe cazuri, acumulând astfel experiență; un neurolog dintr-un oraș mic vede puține cazuri, drept urmare și experiența e redusă. În contextul în care acei puțini pacienți din orașele mici pleacă spre centrele universitare, șansa ca medicul tânăr local să câștige experiență consistentă a unui epileptolog dintr-un oraș mare tinde spre zero. Prin telemedicină se creează cadrul în care un medic tânăr, dacă nu are încă expriența necesară, poate intra în contact cu colegi care au o experiență vastă. Practic dosarul medical poate fi consultat de către un medic aflat la distanță în țară sau în străinătate, spre beneficiul pacientului.

Așadar, medicina pare o activitate individuală, dar nu este. Medicina se face în echipă.

3. CENTRU DE SPRIJIN PSIHOLOGIC

În paralel cu eforturile achiziției aparatelor EEG necesare dotării centrelor locale de epilepsie, Cluburile Lions din România lucrează pentru înființarea unui centru de sprijin psihologic, de care este foarte mare nevoie. Un grup de medici neurologi, psihologi, psihoterapeuți clinicieni și-au oferit disponibilitatea pentru a colabora în sprijinul acestor persoane aflate într-o situație delicată. Cei care au în familie pe cineva cu epilepsie cunosc valoarea informației corecte și profesioniste oferite la momentul oportun. Există o nevoie reală pentru înființarea unui centru de sprijin psihologic al părinților care află diagnosticul de epilepsie pentru copilul lor, dar și de sprijin psihologic al adolescenților care poartă acest diagnostic.

Telemedicina în epilepsie nu înlocuiește actul medical. Telemedicina optimizează timpul pacienților, al familiilor acestora și nu în ultimul rând, al medicilor implicați în lupta împotriva epilepsiei, ducând actul medical la un nivel de calitate extrem de ridicat oferit de experiența medicilor implicați și aparatura pusă la dispoziție.

De la pornirea programului din 2016

Pacienți consultați

Orașe cu centre de Epilepsie înființate

înregistrări videoEEG

Ce am făcut în perioada 2016-2022

2016 – Turneul World Doctors Orchestra în orașele Cluj-Napoca, Brașov, București.

2017 – Swimathon Târgu Mureș, un eveniment caritabil în cadrul căruia echipele “Copiii înoată pentru epilepsie”, “Doctorii înoată pentru epilepsie” și “Iubesc pe cineva cu epilepsie” am strâns fonduri pentru dezvoltarea rețelei de telemedicină în epilepsie.

2018 – Crosurile “Epilepsy Challenge 2018” în care am alergat în Timișoara, Alba Iulia, Bacău, Baia Mare, Brașov, București, Sibiu, Târgu Mureș, Cluj-Napoca și Craiova pentru susținerea rețelei de telemedicină în epilepsie din România.

2019 – Crosurile “Epilepsy Challenge 2019” în care am alergat în Craiova, Târgu Mureș, Brașov, Sibiu, Alba Iulia, București, Cluj-Napoca și Baia Mare pentru susținerea rețelei de telemedicină în epilepsie din România.

2017-2019 – Cu sprijinul generos al RunnersClub, am promovat cauza luptei împotriva epilepsiei în România, prin campania “Run for epilepsy.ro!” Mii de alergători au alergat pentru cauza noastră în cadrul Wizzair Marathon ediția a 7-a, a 8-a și a 9-a.

2018-2019 – Cu sprijinul generos al Sports Festival, am promovat cauza reducerii stigmei sociale și dezvoltarea rețelei de Telemedicină în epilepsie la primele două ediții.

2021 – Am inaugurat două centre noi de epilepsie și monitorizare EEG în orașele Sebeș și Miercurea-Ciuc.

2022 – Înființarea celui de-al 12-lea centru de epilepsie în Iași, Policlinica de Copii Sfânta Maria.

Misiunea noastră

Noi nu putem controla crizele epileptice ale persoanelor cu această afecțiune, dar am dori să asigurăm binele pacienților din România prin calitățile profesioniștilor din sănătate care vor lucra în rețeaua de telemedicină în epilepsie: competența, standardele ridicate de lucru și responsabilitate în fiecare detaliu.

Astăzi 12 aparate videoEEG perfomante și un server puternic sunt conectate pentru a fi la dispoziția pacienților din orașeleOradea, Bacău, Sibiu, Suceava, Craiova, Cluj-Napoca, București, Brașov, Timișoara, Miercurea Ciuc, Sebeș, Iași și zonele vecine lor. Oferim acces la diagnostic precis și monitorizarea în timp a pacienților din aceste regiuni.