Turneul Caritabil

World Doctors Orchestra 2023

Cele mai intense și frumoase emoții au apărut odată cu aterizarea avioanelor în aeroportul internațional Avram Iancu – Cluj-Napoca.

( multumim echipei de conducere a aeroportului!)

Bucuria revederii cu unii dintre medicii World Doctors Orchestra și surpriza primei întâlniri cu cei sosiți prima dată în România a fost împărtășită cu echipa de voluntari Leo, cei care s-au preocupat și de transferul către Grand Hotel Italia, unul din partenerii turneului WDO 2023 în România.

Promovarea energică oferită prin afișarea constantă în Iulius Mall și vitrinele de la Hotel Continental a contribuit la succesul concertului din Cluj Napoca.

21 mai 2023

Duminică seara a fost încărcată de emoția revederii unor vechi și noi prieteni în sala Bernini de la mezaninul Grand Hotel Italia.

Instrumentele mari (6 contrabasi și 12 violoncele oferite prin generozitatea fabricii de instrumente Gliga din Reghin) așteptau în sălile de repetiții.

Rectorul Academiei Naționale de Muzică Gheorghe Dima din Cluj, Prof. Vasile Jucan și echipa sa minunată s-au preocupat personal de pregătirea și acordarea instrumentelor.

22 mai 2023

Luni, a fost prima zi de repetiții. Profesioniștii Academiei Naționale de Muzică Gheorghe Dima au oferit sesiuni de mentorat medicilor orchestrei mondiale, în sălile dedicate repetițiilor pe secțiuni.

Luni seara, ne-am bucurat de o seară românească organizată în campusul USAMV Cluj-Napoca. Rectorul USAMV, prof. Dr. Cornel Cătoi și echipa sa, au fost gazdele perfecte ale unei seri memorabile.

23 mai 2023

Marți, repetițiile au continuat la un ritm „de sesiune de examene”. Curs-pauză-curs-pauză-curs, asemenea oricărei filarmonici profesioniste din lume.

Am avut energia calorică necesară tuturor repetițiilor, iar în toate pauzele am avut sprijinul Marty Restaurants și Olivo Coffee Culture.

Marți seara, prin grija Primăriei Cluj-Napoca, am vizitat Muzeul Mitropoliei Clujului și tezaurul de artă al Catedralei Mitropolitane Cluj.

24 mai 2023

Miercuri, au avut loc repetițiile împreună cu solistul invitat Alexandru Tomescu, cel în mâinile căruia vioara Stradivarius a făcut să vibreze magic aerul din jurul său.

La ora 19:00 am dat curs invitației UMF „Iuliu Hațieganu” la Centrul de Cultură Urbană Chios din Parcul Central Cluj-Napoca. Doamna rector al UMF Cluj-Napoca, Prof. Dr. Anca Buzoianu, a deschis seara. Comunitatea academică medicală din Cluj a prețuit la adevărata valoare efortul celor peste 100 de medici din WDO în pregătirea și desfășurarea acestui turneu în România.

Sponsorii și partenerii turneului au avut surpriza de a primi un semn de recunoștință publică din partea WDO și a organizatorilor locali. Bob Rădulescu a moderat seara cum numai el o poate face, iar copiii de la Școala de Muzică The Beat ne-au oferit un program memorabil.

25 mai 2023

Joi dimineața, repetițiile au continuat la sala Auditorium Maximum a Universității Babeș-Bolyai, în condiții ideale. După o scurtă pauză de odihnă, la ora 18:30 a început concertul, preluat în condiții tehnice perfecte de TVR Cluj (mulțumim), echipa minunată parteneră a turneului.

Sala a fost plină, cu un prim bis cerut de public și cu un al doilea bis cerut de membrii WDO.

După concert, în restaurantul Colegiul Academic, am avut privilegiul de a trage primele concluzii ale primei reprezentații.

26 mai 2023

Vineri, cele 3 autocare puse la dispoziție prin grija Nordconforest și Skoda prin grija Compexit, am pornit către București.

Prima oprire am avut-o în Cetatea Alba Carolina, unde, pe lângă frumusețile arhitecturale admirate, am călătorit fizic și pe un kilometru din Via Transilvanica, un proiect al Tășuleasa Social, între cele două borne din cetate.

Ca semn al prețuirii efortului medicilor WDO, Tășuleasa Social ne-a oferit un cadou inedit: o bornă kilometrică dedicată World Doctors Orchestra, sculptată de artista Iuliana Grădinaru. Borna va fi instalată în județul Sibiu, comuna Măgura, lângă biserica fortificată. Arta, asemenea proiectului Via Transilvanica, este un circuit social: fără granițe, fără diferențieri, doar inimi care bat în sincronie.

A doua oprire am făcut-o în Sibiu, încântător prin arhitectura sa și povestea fiecărei clădiri pe lângă care am trecut. Seara am ajuns cu bine în București.

27 mai 2023

Sâmbătă dimineața au avut loc repetițiile în cel mai rafinat loc de cultură al României: Ateneul Român. Prin grija partenerului Pacientul 2.0, concertul a fost înregistrat parțial și poate fi accesat pe YouTube până în luna august. Pacienții internați în spitalele din România, aflați la sute de kilometri de noi, au putut urmări live concertul de la ora 17:30 până la 20:00. Pentru câteva ore, proiectul Telemedicina în Epilepsie s-a transformat în Telemedicina prin muzică pentru pacienți!

Printre spectatorii din sală s-au numărat și excelentele sale Dl. Paul McGarry, ambasadorul Irlandei, Dna. Hinke Nauta, deputy head of mission Olanda, Dl. Andrew James Noble, ambasadorul Regatului Unit în România, Dl. Arthur Mattli, ambasadorul Elveției în România, Dl. Paulo Cunha Alves, ambasadorul Portugaliei în România. Prin prezența lor la Ateneu, ei au onorat efortul medicilor din țările din care au sosit, pentru un turneu WDO memorabil. Primăria Capitalei, prin domnul viceprimar Horia Tomescu, Centrul de Tineret al Municipiului București, prin doamna director Georgiana Trifu și echipa, pot fi considerați pe bună dreptate co-organizatori ai concertului din București, prin tot sprijinul oferit necondiționat.

Medicii și asistenții tehnicieni din cele 12 centre de epilepsie și monitorizare EEG din tot atâtea orașe din țară, parte a rețelei de telemedicină în epilepsie, au aplaudat și au fost aplaudați de medicii de pe scenă și de publicul din sală, confirmând că medicina rămâne un sport de echipă!

Domnul Omer Tetik, CEO al Băncii Transilvania, Alteța Sa Principele Nicolae al României, directori internaționali ai Lions International, au onorat prin prezența lor acest concert de excepție în beneficiul persoanelor cu epilepsie din România.

Invitații Regina Maria, NTT Data, Terapia, Woerwag Pharma, Grup Transilvae, Aedificium, Farmec, Casa cu Flori, Young, Carbochim, SunWave Pharma, Farmaciile Sf. Spiridon, Zeolites Group, Top Drinks, Tipo Arta au apreciat cele două concerte ale WDO din România.

Mentorii ai mai multor generații de medici tineri în neurofiziologie în România – Dr. Tudor Dimitrie Lupescu, Prof. Dr. Constantin Dulcan, sau în chirurgie Prof. Dr. Cosmin Puia – au confirmat prin prezența lor la Ateneu că sufletul și competența pot coexista armonios.

După concert, cocktailul oferit de organizatori în apropierea Ateneului Român a fost și ocazia de a felicita membrii WDO și pe Alexandru Tomescu! Florin Amzica, un adevărat ambasador al cauzei Telemedicina în Epilepsie și al României, a fost un garant al faptului că WDO se află pe mâini bune în România, alături de echipa de organizare a Cluburilor Lions! Mulțumim Florin Amzica! Mulțumim inimoșilor membri Lions și Leo implicați!

Final

Un gând de recunoștință este îndreptat spre partenerii media, care prin efortul lor constant și robust, au adus lumină corectă și caldă pe scenele celor două concerte: Alexandra Diniță și echipa fantastică de la FreeComm, Florentina Fântânaru și echipa Antenei, Răzvan Exarhu și Cristian Hrubaru, Andreea Berecleanu, Eugenia Foarfecă de la Prima TV, Roxana Ionescu de la Star Car, Anne-Marie Ionescu de la Kiss FM, Magic FM și Rock FM, Alexandra Manaila de la 360 Medical, Andrada Floria și echipa Smart Living, Diana Brâncuș și echipa TVR, Bianca Pădureanu de la Via Cluj TV, Mădălina Vlăsceanu și Andrei Biro de la TVR Cluj și echipa, Proud to be Romanian!, The Tailor, The Darwin Project, Factica și TipoArta au găsit soluții fabuloase în vizualuri, tipărituri și implementarea strategiei de comunicare.

Transilvania IT și echipa Biancăi Muntean, FXBits și echipa lui Paul Tofan, Catwalk și echipa Ramonei Mandru, Vasile Vlăsin și echipa Părinți Salvatori au găsit cele mai ingenioase soluții de promovare pe canalele social media și le mulțumim.

Viața Medicală, Colegiul Medicilor din Cluj, PharmConnect, The Headline, Asociația de Podiatrie, Demed – Neurologie Veterinară, Asociația Daisler, parteneri ai turneului, au avut o mare contribuție în promovarea concertului țintit în comunitatea academică, lucru dovedit de numărul impresionant al medicilor participanți.

Ciorchin și The Photo Team (Sorin Toma și Ștefan Socaciu) și-au dedicat opt zile fără întrerupere pentru documentarea fotografică, pas cu pas, a turneului. Dovadă stau toate aceste fotografii pe care le priviți.

La plecare, plutea oarecum propunerea ca peste alți 7 ani să ne revedem. Să ne revedem cu bine!

un proiect

SUB EGIDA

În parteneriat cu

cu Sprijinul

SPONSORI

PARTENERI

Propunerea 2023

În luna mai 2023 este rândul României să se bucure de activitatea caritabilă și acordurile clasice ale WDO.

Toate beneficiile rezultate în urma celor două concerte susțin proiectul amplu Lions Club de Telemedicina în Epilepsie – “Epilepsia fără frontiere”, cu impact enorm asupra calității vieții pacienților.

Pentru un diagnostic corect al formei de epilepsie, alegerea medicației, monitorizarea evoluției sub tratament, controlul complicațiilor, este absolut obligatoriu monitorizarea prin EEG.

Prin participarea dumneavoastră la acest eveniment, veți contribui la achiziționarea celui de-al 13-lea aparat video EEG performant, care va fi instalat în noul centru de epilepsie și monitorizare EEG din rețeaua națională.

De asemenea, veți ajuta la înființarea unui centru național de sprijin psihologic pentru părinții cu copii cu epilepsie și adolescenții cu acest diagnostic.

World Doctors Orchestra

World Doctors Orchestra (WDO) este un ansamblu muzical din care fac parte în jur de 1800 medici din peste 60 de țări de pe toate continentele.

Scopul WDO și al tuturor membrilor orchestrei este să amintească lumii că nici granițele, nici interesele politice sau economice nu ar trebui să limiteze accesul și dreptul la îngrijirea medicală.

De aceea, de două ori pe an, de fiecare dată în altă parte a lumii, doctorii muzicieni din WDO se întâlnesc pentru a susține un concert în scop caritabil. WDO a mai concertat în România în 2016, în București, Brașov și Cluj-Napoca.