Priest and Doc 4 -Tratament

de | 13.03.2020 | Priest and Doc | 0 comentarii

Părintele Constantin Necula: Împreună cu domnul doctor Bogdan Florea suntem dispuși să ne întrebăm și să răspundem împreună cu dumneavoastră la câteva întrebări. Când trebuie început tratamentul pentru epilepsie?

Doctor Bogdan Florea: Cu cât începi tratamentul, cu cât diagnostichezi mai rapid forma potrivită de epilepsie, aia din cele patru zeci amintite înainte și cu cât începi tratamentul cel mai potrivit formei respective, cu atât șansa de vindecare și control este mai mare. Practic, o treime din epilepsii este vindecabilă, o altă treime din epilepsii este controlabilă medicamentos, atât timp cât persoana își ia medicamentele stă departe de crize și o treime din epilepsii este refractară la tratament. Cu cât începi mai repede, cu atât șansa de control și de vindecare, șansele sunt mai mari.

Părintele Constantin Necula: Există medicamente țintă pentru lucrul acesta? Sau medicul trebuie să aibă capacitatea de a încadra între niște ținte țintă?

Doctor Bogdan Florea: Priceperea medicului neurolog care îi pasionat de epilepsie este cumva să găsească forma, sindromul respectiv de epilepsie, v-am spus că sunt multe forme, și apoi să aleagă medicamentul cel mai potrivit pentru forma respectivă, un medicament singur nu este în stare să acopere toate formele de epilepsie. Și atunci, arta și experiența acolo este.

Părintele Constantin Necula: O întrebare interesantă care e în, hai să spunem ecoul celeilalte, când poți opri tratamentul pentru epilepsie? E frână bruscă sau?

Doctor Bogdan Florea: Niciodată, pe măsură ce lucrurile merg bine, îi fără crize, ceea ce doresc tuturor pacienților, dacă decizia este de a întrerupe tratamentul el se face gradual descrescător în minim un sfert din timpul în care a fost luat tratamentul. Niciodată un medicament antiepileptic nu este frână bruscă pentru că, de fapt ce fac medicamentele antiepileptice, cresc inhibiția.

Părintele Constantin Necula: Cât timp trebuie să iau medicamente dacă am diagnostic de epilepsie?

Doctor Bogdan Florea: Aici e o discuție foarte fină. Am întrebat oameni mult mai experimentați ca mine, oameni care au scris manualele de epilepsie și de tratament, oameni cu păr alb în mustăți, care mi-au spus ”dacă nu ai un motiv suficient de puternic sau nu ai reacții adverse, efecte secundare, un motiv cum e sarcina, alăptarea și omul este viu, tânăr, îi inserat social, face sport, își câștigă pâinea cu capul și are lucruri de rezolvat, lasă tratamentul acolo”.

Părintele Constantin Necula: Un om poate să aibă o viață cât se poate de normală în ciuda acestor fragmente de

Doctor Bogdan Florea: Trăiesc printre noi, gândiți-vă 2% e prevalența generală, din o sută de oameni doi au o formă sau alta, până la 2%, mult, în România.

Părintele Constantin Necula: Foarte mult.

Părintele Constantin Necula: Pot avea copii sănătoși dacă am diagnosticul de epilepsie?

Doctor Bogdan Florea: Da.

Părintele Constantin Necula: În mod cert?

Doctor Bogdan Florea: Fără discuții, poți avea copii sănătoși. Mai mult ne încurcă, deseori, tratamentul luat de mamă.

Părintele Constantin Necula: Că zice aici, continui tratamentul dacă rămân însărcinată?

Doctor Bogdan Florea: Sunt medicamente care, din păcate, cresc riscul unor malformații materno fetale și medicii știu treaba asta pentru că primesc informări cu regularitate și se știe că o fată tânără, o mămică tânără, nu are cum să își dorească o sarcină sub Depakine, dau un exemplu. Care e un medicament foarte bun, dar nu are indicație la femeile tinere, fertile. Creierul practic, ce face creierul, medicamentul antiepileptic crește inhibiția și cumva ”te pleoștește” un pic, trebuie să mărturisesc, și deseori pacienții se plâng de treaba asta.

Părintele Constantin Necula: Că uite întrebare aici, pot face sport dacă?

Doctor Bogdan Florea: Poți face sport.

Părintele Constantin Necula: Da, dar nu ”auto”.

Doctor Bogdan Florea: Exact. Sunt niște limitări, fără discuții, deci nu putem brava, nu îți iei riscuri. O persoană cu epilepsie știe că nu își poate lua riscuri, nu te apuci singur să înoți canalul mânecii și nu te duci singur cu bicicleta pe Everest, te duci cu niște oameni. Pentru că nu îți pui viața ta în pericol și nu pui viața altora în pericol. Am vrut să revin la medicamente, practic scad un pic atenția, memoria, concentrarea, dar arta medicului este să crească gradual aceste medicamente.

Părintele Constantin Necula: Până când

Doctor Bogdan Florea: Până când există un echilibru.

Există tratamente alternative pentru epilepsie?

Doctor Bogdan Florea: Din păcate, nu avem mari speranțe pe o terapie non farmacologică, să-i spun, industria farma împinge limitele cât poate de mult, acum uleiul de canabidiol, spre exemplu, dă mari speranțe, nu știm efectul pe termen lung din păcate. Nu avem baghetă magică.

Părintele Constantin Necula: Să le spunem că agheasma mare este foarte bună, dar nu e suficientă nici acum. Nu glumesc.

Doctor Bogdan Florea: Vă rog, vă rog.

Părintele Constantin Necula: Nu glumesc deloc pentru că în dese rânduri am văzut pe oameni crezând că pot rezolva. Sunt adeptul împărtășirii foarte dese a celor care sunt bolnavi de convulsii.

Doctor Bogdan Florea: De acord, dar trebuie și o trimitere la medic!

Părintele Constantin Necula: Și acolo, o trimitere obligatoriu.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *