Rețeaua de telemedicină în epilepsie este un proiect ambițios, gândit și materializat dedr. Bogdan Florea și prof. dr. Florin Amzica (Universitatea din Montreal, Canada). Scopul acestuia este de a eficientiza diagnosticarea și tratamentul epilepsiei. Este vorba despre dotarea a cinci centre din țară (Suceava, Cluj-Napoca, Sibiu, Oradea; urmează Bacăul sau Baia Mare) cu aparatură video – EEG ultraperformantă.
Un server central (la Cluj-Napoca) asigură conectarea cu alte centre de profil din lume, cum sunt cele din Montreal, Copenhaga, Geneva. Astfel, pacientul poate fi investigat de la distanță, iar specialiști din țară și din străinătate își pot oferi expertiza pentru interpretarea datelor și pentru a oferi tratamentul cel mai bun. Telemedicina nu înlocuiește actul medical, ci optimizează timpul pacienților și pe cel al medicilor implicați în diagnosticarea și tratamentul epilepsiei.
În plus, proiectul presupune și crearea unei bănci de date a bolnavilor cu epilepsie din România (baza de date este momentan în creștere și asta nu poate decât să bucure), instruirea personalului medical, modernizarea rețelei, totul pentru îmbunătățirea actului medical și a confortului pacientului. Ambițiosul proiect al dr. Bogdan Florea a fost demarat în anul 2013, urmând a fi finalizat în 2018. Anul acesta, el a câștigat premiul pentru cercetare și inovare în cadrul conferinței TEDxCluj 2017, premiu oferit sub sloganul „ideile bune merită să fie recunoscute”.
Citiți tot articolul pe Viața Medicală aici.
0 Comentarii