Prevalența epilepsiei este de până la 2% în populația generală. Raportat la România, asta înseamnă că în jur de 400.000 persoane suferă de această afecțiune, însa cifrele oficiale, care arată că există 130.000 de pacienți cu epilepsie, sunt cu mult mai mici
decât cele reale. În ceea ce-i privește pe copii, între 50 și 60% dintre cazurile de epilepsie debutează înaintea vârstei de 16 ani. Despre semne și simptome în epilepsia la copii, aflați mai multe de la dr. Bogdan Florea, medic primar neurolog, inițiatorul proiectului Telemedicină în Epilepsie.
,,Sunt pacienți care simt înainte de criza, ceea ce se numește aură. Deseori persoanele din fața medicului descriu o senzație de căldură, o căldură care se ridică în torace, o senzație de greață, amorțeli, furnicături, tulburări de vedere, de auz, halucinații gustative. Ei deja au învățat că aceste semne și simptome pot fi sau nu urmate de crize, așa că se așează imediat pentru a minimiza riscul. Sunt cei norocoși pacienții care au semnele premonitorii. Dar nu întotdeauna aura se transformă în crize. Pacienții spun că simt această greață de 10 ori pe lună, de 8 ori scapă fără crize, numai de doua ori aura virează către o criza epileptică”, a precizat dr. Bogdan Florea.
Neurologul îi povățuiește pe pacienții cu epilepsie că atunci când simt că vine criza să se așeze pe un scaun, pe un fotoliu sau jos ca să nu se lovească. În afara simptomelor care se văd există și semne discrete, care pot fi simptome dependente de zona care pleacă din creier, precum halucinațiile auditive, vizuale, amorțeli, furnicături, slăbiciune, deficit motor pe o jumătate de corp. Toate acestea sunt semnale de alarmă, care trebuie identificate de părinți și bineînțeles neîntârziat mers cu copilul către un medic neurolog sau chiar neurolog pediatru.
Citește tot articolul pe Superbebe aici.
0 Comentarii