Părintele Constantin Necula: Împreună cu domnul doctor Bogdan Florea suntem dispuși să ne întrebăm și să răspundem împreună cu dumneavoastră la câteva întrebări. Cum apare epilepsia? E întrebarea numărul 3. Și care sunt factorii declanșatori? Da eu aș începe un pic invers, care sun factorii declanșatori?
Doctor Bogdan Florea: O parte din epilepsii sunt genetice, din modificările structurale de ADN și modificările genetice, fie moștenite, deci familia așa numită epilepsie genetică, dar mare măsură din epilepsii sunt dobândite. Practic, o tulburare vasculară, hematologică, o tumoră, o calcifiere, un vas de sânge ne la locul lui pot să formeze focare de epilepsie. Factorii declanșatori sunt, practic, pârghiile care pun presiune pe circuitele creierului, nesomnul este un mare factor declanșator, substanțele toxice, pe nici nu vreau să
Părintele Constantin Necula: Cu alte cuvinte putem vorbi de fapt de niște pârghii fizice și chimice care influențează o chestiune chimică până la urmă.
Doctor Bogdan Florea: Da, biochimică.
Părintele Constantin Necula: Și biochimică.
Doctor Bogdan Florea: Trebuie spus că persoana cu epilepsie, în timpul unei crize nu simte nimic pentru că creierul este foarte ocupat cu niște descărcări electrice hiper sincrone. Noi cu creierul simțim, iubim, vedem, gustăm.
0 Comentarii